Är mäklaryrket något för dig?

Funderar du på att utbilda dig till fastighetsmäklare? Läs mer om mäklaryrket här. Om du vill plugga till det så måste du gå en högskoleutbildning och det måste vara minst två års heltidsstudier. I utbildningen så ingår det även minst 10 veckor med praktik. Du får läsa flera olika kurser. Bland annat fastighetsrätt, fastighetsförmedling, ekonomi, civilrätt, skatterätt, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Efter godkänd och avklarad utbildning så blir du en registrerad fastighetsmäklare som är en skyddad titel. En mäklare måste vara registrerad för annars får man inte förmedla bostäder eller arbeta som mäklare.

Arbetet som mäklare måste utföras enligt vissa krav som granskas av fastighetsmäklarinspektionen. Du kan välja att jobba på en fastighetsbyrå eller starta eget. 

Mäklarprogram finns på:

  • Företagsekonomiska institutet, FEI
  • Högskolan i Gävle
  • Högskolan i Halmstad
  • Högskolan Väst/Trollhättan
  • Karlstad Universitet
  • Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
  • Luleå Tekniska Universitet
  • Malmö Högskola

Vad gör en mäklare?

Vad gör man då man jobbar som en fastighetsmäklare? Många tror att de helt enkelt har hand om lite husvisningar här och där och att de får en massa pengar så snart de är med om en lyckad försäljning. Dock är det en hel del arbete som ingår i en mäklares vardag. Dessutom måste man som mäklare se tiill att följa alla lagar och regler som finns. Bland annat finns fastighetsmäklarlagen. Sedan måste man även följa det som hetergod fastighetsmäklarsed.

En fastighetsmäklare kan jobba med många olika delar. De förmedlar kontakten mellan bostadssäljare och bostadsspekulanter samt att de även måste vara expert på bostadsmarknaden. Sedan måste de även kunna skriva avtal och köpekontrakt med mera. 

Vad tjänar en mäklare?

Du kanske funderar lite över vad mäklare får i lön? Många gånger så jobbar man utan att ha en fast lön, utan det är en provisionsbaserad lön man får. Det är då lön som baseras på de försäljningar som du lyckas göra. Du får provision för varje försäljning. Så är du en riktigt bra mäklare, så kan du få riktigt bra lön.  En mäklare kan förvisso ha en grundlön, och på det få provision. Så det kan alltså variera en hel del vad man kan tjäna.

30 Dec 2020