Hur tar man jägarexamen?

För dig som vill jaga med ett jaktvapen så krävs det att du tar en jägarexamen. En del kallar det för jaktlicens, jägarlicens, jaktexamen, men den korrekta benämningen är jägarexamen. En godkänd sådan krävs för att du ska bli beviljad licens för jaktvapen. Då kan du jaga med det vapnet. För att sätta ut åtel och en åtelkamera så måste du inte ha en jägarexamen, men du får inte skjuta djuren vid den isåfall. En bra åtelkamera, för dig som vill jaga på det viset hittar du på prylstaden.se. De har även fler bra saker.

Vad ingår i en jägarexamen?

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltprov för kulgevär). När dessa prov är avklarade och godkända, så får man behörighet att använda dessa vapen samt att man blir behörig att söka licens för och jaga med hagelvapen.

Att ta en jägarexamen kan göras på flera sätt. Det finns olika kurser och utbildningar att gå. En del gillar att ta en intensivkurs. Det går även att studera på egen hand, genom att köpa studiematerial. När man känner att man är redo att göra sitt eoriprov kontaktar man en provledare på en provbana i sin närhet. Förteckning över provbanor med kontaktuppgifter kan du till exempelvis få tag på via jägareförbundets hemsida

Köp rätt utrustning

Efter du har tagit din jägarexamen se då till att köpa den utrustustning du behöver. Du behöver vapen, vapenskåp, jaktkläder och så vidare. 

 

9 Dec 2020