Utbilda dig inom byggbranschen

För att jobba inom bygg och anläggning är det ett bra val att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Det finns flera olika yrken och inriktningar du kan jobba med inom bygg och anläggning. Det är därmed så att det är ett brett område när man talar om byggbranschen. Du kan efter utbildningen välja bland flera svenska byggföretag att jobba hos. Gillar du att arbeta med händerna så är det ett hantverksyrke du ska satsa på. Du kan bli snickare, golvläggare, murare, svetsare, jobba med fasadrenovering, bli rörmokare och så vidare. Att utbilda dig för att kunna bygga ett hus, eller för att kunna utföra fasadrenoveringar är smart, då det alltid byggs nya hus, och det finns alltid fasader att renovera.  Om du är intresserad av ett särskilt hantverk så finns det även lärlingsyrken, där du som lärling lär dig hantverket av en mästare.

Utbilda dig till rörmokare

Om du vill satsa på att bli rörmokare, eller VVS-tekniker så finns det flera vägar att gå. Om du vill jobba i byggbranschen, så kan du läsa en mängd olika utbildningar så som Fastighetstekniker, VVS-ingenjör, underhållstekniker och många fler. VVS står för värme, ventilation och sanitet och detta är ett yrke som är i stort behov av kompentent personal. 

Du kan dels välja en utbildning på grundnivå, men även avancerad nivå. På Studentum listas det idag en mängd olika utbildningar inom detta yrke.

Pluggar du via Lernia så är det en yrkesförberedande utbildning som gör att du därefter kan söka lärlingsjobb. Efter två år som lärling kan du branschprovet hos VVS-branschens yrkesnämnd. Då blir du branschcertifierad VVS-montör. 

Utbilda dig till målare

Utbildning till målare finns på gymnasieskolan genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri. Efter det ska man arbeta som lärling i två års tid. Efter lärlingstiden ska ett gesällprov avläggas som ett bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.
Om du är äldre och inte gått denna utbildning på gymnasiet, kan du direkt bli lärling och få din utbildning på det viset. Då gäller det att på egen hand hitta ett måleriföretag som vill anställa en lärling för färdigutbildning.

29 Dec 2020