Är juristyrket något för dig?

Funderar du på att läsa vidare efter gymnasiet och tycker att juridik låter intressant, men vill veta mer? Då kan vi berätta att juridik kan du läsa på till exempel högskola eller universitet. Sedan finns det så klart även privata utbildningar, om du har mycket pengar. Men den vanligaste vägen att gå är att läsa juristprogrammet. Sedan så är det ju så att inom juridiken kan du jobba med en mängd olika saker, och lön för en jurist kan variera beroende på inom vilket område du har tänkt att jobba sen.Sedan är det ju även så att du kan gå vidare för att bli advokat om det är det du brinner för.

Vad du kan jobba med

Som jurist eller advokat finns det flera olika områden att rikta in sig på, om man vill. 

Om du vill jobba med brottmål och försvara misstänkta eller hjälpa offret så är det ett område. Ett annat är familjerätt där du hjälper till med allt som har med familj att göra som vårdnadstvister, skilsmässor och annat. Det är även ett jobb där du upprättar olika former av handlingar så som stamenten, äktenskapsförord och samboavtal med mera.

Andra områden att jobba inom juridiken är bland annat migrationsrätt, som handlar om att arbeta med uppehållstillstånd och arbetstillstånd och så vidare. Du har även socialrätt, så väl som att det finns arbetsrelaterad juridik, då finns fastighetsrätt, affärsrätt med mera.

Det finns så klart andra områden inom juridiken att jobba med, och det gäller för dig att hitta det du brinner för!

 

23 Jan 2018