För dig som vill jobba på höga höjder

Det krävs en hel del mod för att jobba på höga höjder, och givetvis också rätt slags utbildning. Nästan alla som jobbar med skyskrapor, eller med att byta lampor på höga antenner eller andra höghöjdsjobb gillar den adrenalinkick de får av göra det. Men det betyder inte att de tar onödiga risker. Alla som jobbar på höga höjder i Sverige har gått en fallskyddsutbildning för att säkerställa att de jobbar på ett tryggt sätt. 

Vad får man lära sig?

En fallskyddsutbildning är till för att eliminera de risker som finns. Man ska helt enkelt lära sig hur man ska tänka för att inte ramla ned! I utbildningen ingår också hur man gör om olyckan ändå är framme och hur man ska göra för att ta sig ur en knepig situation, eller för att rädda en kollega som ramlat. Givetvis ligger stort fokus på utrustning också. Man får lära sig hantera skyddsutrustning så som selar, rep och annat. 

Lär de ut hur man inte blir höjdrädd?

Nej, den delen är inget som ingår i en fallskyddsutbildning. Är du rädd för höjder så kanske du inte heller söker dig till den typen av jobb. Det de lär ut gör däremot att du känner dig betydligt tryggare på höga jobb. Att jobba högt över marken är alltid något man ska ha respekt för och man ska alltid tänka på säkerheten först. Du kan anmäla dig till en sådan kurs både privat, men oftast sker det genom arbetsgivare som vill att deras personal har rätt utbildningar.  

22 Oct 2018