Lär med lego

Lego är en ikonisk leksak av flera anledningar: 

  • Det är kvalitet - går inte sönder även efter 30 års användande
  • Det är flexibelt och gränslöst - alla åldrar, kön och intressegrupper kan enas om att Lego är kul
  • Även vuxna kan ha kul med Lego
  • Med mera...

Faktum är att Lego är ett suveränt pedagogiskt verktyg, även om det är många pedagogoer som är ovetandes om detta. På låg- mellan och högstadiet kan man använda Lego i nästan alla ämnen - för demonstration, symbolik och annat. Det är bara ens egna fantasi som sätter gränser.

Träna samarbetsförmåga och fantasi

Vill man lära ut samarbetsförmåga så kan man köpa en legosats, föra samman barnen/ungdomarana och låta dem gå loss. Inte bara samarbetsförmågorna tränas, även förmågan att följa instruktioner, använda logisk och fantasi samt hålla koll på små delar. De positiva sidorna av Lego är i det närmaste oräkneliga. 

Många har idag ärvt Lego av sina föräldrar. Denna legosamling fortsätter man sedan bygga på med nya kollektioner. Att ha lådvis med Lego är för ett barn idag lika med att ha en riktig skatt - även om de inte själva förstår det.

Legokollektionen

Alla borde ha mer Lego i sina liv - inte minst skolorna! Att handla leksaker online är supersmidigt, så slipper man ut och trängas i de högljudda leksaksbutikerna.

Har du stött på Lego i utbildningssammanhang någon gång? Har du någon tanke kring hur det skulle kunna användas i utbildande syfte?

3 Nov 2016