Ta kommando över din framtid

Det finns väldigt mycket som snurrar i huvudet när man går gymnasiet, mycket av det handlar om framtiden. Vad har man för drömmar? Hur ska man förverkliga dem? Hur ska man gå tillväga? Vilken ordning ska man avverka målen i? Vissa är organisatoriskt lagda och lägger upp en tydlig plan för saker som eftergymnasiala studier, en utbytestermin, vilka sommarjobb man ska varva med och var man efter universitetet/högskolan ska söka jobb. Andra lever mer för dagen, vilket ju är helt okej om man är 16 år.

Man måste inte följa den utstakade stigen

Den allmänna uppfattningen om hur det ”ska” gå till efter gymnasiet är som beskriven ovan - mer studier och sedan anställning. Det behöver dock inte se ut så, inte på långa vägar! Varför inte skapa sin egen framtid genom att starta eget? Visst kanske man behöver studera lite till innan man tar steget, men inte nödvändigtvis. Det finns ofantligt mycket talang i svenska ungdomar, även om jantelagen ofta hindrar dem att inse det.

Visualisera dina framgångar!

I Sverige är det ganska väl bäddat för den som har en briljant affärsidé och vill starta eget, man kan t ex få bidrag i början för att klara den ekonomiska biten i början. Nu appliceras just den biten inte så väl på ungdomar som just lämnar gymnasiet eftersom starta eget bidraget kan fås först efter att man fyllt 25, men väl på högskolestudenter! Man måste inte fastna i arbetsförmedlingsfällan eller stå ut på en arbetsplats man inte trivs eller anser att man får för dåligt betalt på. Visualisera redan nu hur du skapar dina egna framgångar så är målbilden klar när det är dags och inget kan stoppa dig!

2 Apr 2016